top of page

KOTISI
SÄHKÖTURVALLISUUS

Suurin osa sähkölaitteista aiheutuvista onnettomuuksista johtuu viallisista tai virheellisesti korjatuista laitteista ja huolimattomuudesta. Puutteellisesti tehdyt sähköasennustyöt ja vanhat sähköjärjestelmät ovat myös riskitekijä.

Sähkötöitä saavat tehdä vain sähköalan ammattilaiset, joilla on asianmukaiset oikeudet.

MITEN VANHOJEN ASENNUSTEN TURVALLISUUSTASOA VOIDAAN PARANTAA?

  • Vanhojen asennusten turvallisuustaso paranee huomattavasti, jos sähköjärjestelmään lisätään maadoitus sekä suojataan vikavirtasuojakytkimillä.

  • Kiinteästi sähköasennuksiin asennettava vikavirtasuojausjärjestelmät saa asentaa vain sähköalan ammattilainen.

  • Vikavirtasuoja voi estää tulipalon, sillä se kytkee virran automaattisesti pois ennen kuin valokaari aiheuttaa palovaaran. Kyseessä on kiinteistöjen turvallisuutta huomattavasti parantava laite. 

KUKA SAA TEHDÄ SÄHKÖTÖITÄ?

Sähkötöitä saavat yleensä tehdä vain sähköalan ammattilaiset, joilla on töihin asianmukaiset oikeudet. Pääperiaate on, että tavallinen sähkönkäyttäjä ei saa tehdä kiinteitä sähköasennuksia, kuten kiinteiden valaisimien tai pistorasioiden asennus. 

 

Tekijällä on vastuu käyttämästään ja korjaamastaan sähkölaitteesta. Koska väärin käytetty tai korjattu sähkölaite voi aiheuttaa hengen- tai palovaaran, on syytä noudattaa annettuja ohjeita ja tarvittaessa pyytää apua sähköalan ammattilaiselta. 

 

Tavallinen sähkönkäyttäjä voi tehdä ainoastaan joitakin pieniä töitä, jotka tietää varmasti osaavansa. Esimerkiksi lampun tai sulakkeen vaihto. Sähkösaneeraus ja vaativammat sähkötyöt vaativat aina S2- luvallisen ammattilaisen.

 

Sähköasennuksia koskevat kansalliset standardit. Normaaleja rakennusten sähköasennuksia koskee standardisarja SFS 6000 Pienjännitesähköasennukset. 

SÄHKÖLIITOKSET

Sähköiset liitokset eivät ole lähtökohtaisesti epäluotettavia, mutta niiden runsas käyttö sähkölaitteistoissa lisää potentiaalisten vikaantumiskohtien määrää. Liitokset löystyvät ajan mittaan. Kun ruuviliitintä kuormitetaan vuosikymmenien aikana, johdin lämpölaajenee ja vastaavasti jäähtyessään supistuu, mikä vaikuttaa liitoksen löystymiseen. Liitos ei mukaudu lämpötilan muutokseen, mikä aiheuttaa heikon kosketuksen liitoksissa. Tämä puolestaan johtaa kuumenemiseen ja siten palovaaraan.

Usein sähkölaitteissa ja -laitteistoissa sattuneiden palojen taustalla on nimenomaan puutteellinen tai jopa kokonaan laiminlyöty kunnossapito. Näyttääkin siltä, että sähköpalojen taustalla olevat tekniset viat syntyvät juuri käytössä, eivätkä suunnittelu- tai valmistusvirheet näytä olevan merkittävässä roolissa sähköpalojen syttymisessä.

PISTORASIAT

Vahingoittunutta pistorasiaa ei saa käyttää.

Toimiva pistorasia on ehjä ja kunnollisesti kiinni. Pistorasia ei saa mitenkään heilua, kun siihen laitetaan pistotulppa tai se irrotetaan.

 

Pistorasian pistotulpan rei’issä ei saa olla mustumia. Jos tällaisissa tapauksissa pistorasian avaa, sieltä voi löytyä sulaneita johtoja, löysiä liitoksia ja murtunutta pistorasian rakennetta, monenlaista erityyppistä vikaa. Tällaiset murtumat ja löysät liitokset alkavat kuumeta silloin, kun käytetään sähköä pistorasioista.

 

Joissain tapauksissa, jos sähkölaite on tehokas, se alkaa sulattaa muovia ja pahimmassa tapauksessa sytyttää tulipalon.

JATKOJOHDOT

Pistorasioita on selvästi liian vähän, mikä johtaa siihen, että jatkojohtoja joudutaan käyttämään. Monesti nämä jatkojohdot ovat jatkuvassa käytössä, mikä lisää entisestään riskejä vikatilanteissa.

 

Jatkojohtoja tulisi käyttää vain väliaikaisiin ratkaisuihin eikä pysyviin. Pysyvissä ratkaisuissa olisi suositeltavaa ottaa yhteyttä sähköasiantuntijaan ja asennuttaa riittävä määrä pistorasioita.

 

Ketjuttamalla jatkojohtoja riskejä vain kasvatetaan. Jatkojohtojen käyttö kertoo selvästi tarpeesta lisätä pistorasioita.

ASIAKASKOKEMUS

Miksi päädyitte tekemään sähkösaneerauksen juuri nyt?

Asiasta oli aika ajoin puhetta, ainakin jollain tasolla. Itse en ehkä täysin edes tiennyt, kuinka vanhanaikaiset systeemit meillä olikaan olemassa. Pattereiden vaihdosta on puhuttu useinkin. Kun Oivatekin miehet tulivat eräänä päivänä oven taakse tarjoutui tilaisuus ryhtyä tuumasta toimeen. Asunnossamme, joka on rakennettu 70-luvun lopulla, oli alkuperäiset sähköjohdot, ja olemme silloin tällöin niiden päivittämistä miettineet, mutta Oivatekin arviointikäynnin jälkeen remontin tarve vahvistui entisestään. Saimme Oivatekiltä ohittamattoman tarjouksen, joten päätös remontin toteutuksesta oli helppo.
Miten sähkösaneeraus projekti eteni ensitapaamisesta valmiiseen lopputulokseen?

Asiat etenivät kivasti, hyvin selkeästi ja molemmin puolin joustavasti ikään kuin omalla painollaan. Saimme kaiken tarvittavan tiedon jokaisesta vaiheesta ja pystyimme sopeutumaan remontin aiheuttamiin haasteisiin. Remontti toteutui meidän aikatauluihin sopeutuen. Remontin suorittaneet sähkömiehet olivat työssään asiallisia, nopeita ja hyvin ammattitaitoisia. Heillä ei jäänyt sormi suuhun erikoisemmassakaan tilanteessa, mitä vanhassa talossa toki ilmenee.

Millä perustein valintanne kohdistui Oivatek Sähköpalveluihin?
Asiantunteva myyjä, edullinen hinta, remontin selkeä suunnitelma alusta lähtien.

Mikä tai mitkä asiat parani sähkösaneerauksen myötä?
Energiatehokkaammat patterit, tarkempi pörssisähkön seuranta LVV:lle, turvallisempi ja nykyaikainen sähköjärjestelmä, nykyaikainen sähkökeskus.

Pitikö arvioitu asennusaika?
Todella hyvin. Ainoastaan runsasluminen talvi ja jäätynyt ryhmäkeskus siirsi sähkökeskuksen vaihtoa parilla viikolla.

Voisitteko suositella Oivatek Sähköpalveluja?
Kyllä, ehdottomasti voimme suositella Oivatekia muillekin sähköremonttia suunnitteleville. Remontista jäi ainoastaan hyvää sanottavaa. Kaikki hoitui enemmän kuin hyvin. Kiitos! 

Mäkiset

KUVIA KOHTEISTAMME

Oivatekin sähköasentaja työssään

SÄHKÖJÄRJES-TELMÄ KOTIISI

SÄHKÖSANEERAUKSEN TYÖVAIHEET

01

TYÖN SUUNNITTELU & VALMISTELUT

  • Suunnittelu

  • Aikataulutus

  • Tarvikkeiden tilaus

02

VANHOJEN SÄHKÖKALUSTEIDEN PURKU

  • Johdotusten purku ja vanjohen sähkötarvikkeiden purku

  • Purkujätteen kierrätys

03

ASENNUS YKSI HUONE KERRALLAAN

  • Uusien johtimien asennus suojaputkituksiin tai pinta-asennuksena. 

  • Muissa tiloissa pyritään pitämään sähköt päällä

  • Pinta-asennukset pyritään asentamaan siististi samoja reittejä pitkin, jos tämä on teknisesti järkevää.

04

UUSIEN SÄHKÖKALUSTEIDEN ASENNUS

  • Pistorasioiden ja lisäpistorasioiden asennus

  • Sisä- ja ulkovalaisimien asennus

  • Valaisinkytkimien ja himmentimien asennus

05

SÄHKÖPÄÄKESKUSKSEN & RYHMÄKESKUKSEN ASENNUS

  • Vanhan keskuksen purku ja pois kuljetus

  • Uuden keskuksen asennus 

  • Sulakkeiden uudelleen ryhmittäminen 

  • Sulakkeiden sekä vikavirtasuojien selkeä merkkaaminen

  • Mittarointi

06

UUDEN SÄHKÖJÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖNOTTO JA LOPPUTARKISTUS

07

LOPPUSIIVOUS JA LUOVUTUS

  • Käyttöönottomittaukset

  • Suojamaajohtimien jatkuvuus

  • Vikavirtasuojien toiminta

  • Eristysresistanssi

  • OIkosulkuvirrat

  • Työn tarkastus ja käytön opastus

  • Dokumentointi

  • Käyttöönottopöytäkirjan luovutus 

  • Loppusiivous

PYYDÄ TARJOUS

bottom of page